Wedstrijd DetailsTop Division Men 1
Za 4/04/2015 om 20:00
Gent Hawks - A 84 - 69
Port of Antwerp Giants - B

 

De Periodes (22-17)      (15-20)      rust 37-37       (30-23)    (17-9)

 

Gent was roemloos ten onder gegaan in de heenronde op Antwerpen. Vandaag konden de spelers van Gent Hawks sportieve weerwraak nemen. Port of Antwerp Giants B moet zich nog reppen om de play-offs te halen. Bij winst van Gent kan het gebeuren dat de tweede ploeg van Antwerpen de boot mist om het zo beheerde play-off ticket te halen. Bij winst van de senioren kunnen we op 17 april terug tegen elkaar staan, voor de eerste ronde van de play-offs. Bij de Antwerpenaren loopt heel wat jeugdig talent rond die nu al aanklopt om in eerste nationale aan te treden (en er nog punten maakt ook). De Gentenaren waren dus gewaarschuwd en je weet wat het spreekwoord zegt: een verwittigd man is er twee waard.

 

Beide ploegen begonnen met een verschroeiend tempo. Hun eerste aanvallen rondden ze beiden goed af. De senioren waren verrast door het tempo dat hen opgelegd werd en Gent kon door doelen van Hans Van Langenhove en Robin Spaens uitlopen tot 9-2. De Antwerpenaren panikeerden niet en gingen in achtervolging. Halfweg de eerste periode stond het 11-9. Pedro De Decker zorgde voor een wat geruststellende voorsprong (11-7). Giants kwam terug in het zog van de thuisspelers vanop de vrijworplijn. Nogmaals Pedro De Decker en een driepunter van Gregory De Pooter zorgden voor 16-11 met nog 3 min te spelen in de eerste periode. Gent leek de wedstrijd te controleren en via Gilles Mestdag en Robin Spaens werd het zelfs 20-14. Maar Antwerpen plooide niet en kwam terug tot op 3 punten. Gregory De Pooter zorgde voor de 22-17 voor het affluiten van de eerste periode.

 

De eerste aanvallen van beide ploegen werden onoordeelkundig verknoeid door beide ploegen. Na een kleine 2 min kon Wim Dobbelaere, die na een spierblessure terug herop trad, voor 24-17 zorgen. Het spel was ondermaats van de Gentenaren zowel in aanval als verdediging en Antwerp kwam gevaarlijk dichtbij met mooie basketbal acties tot 24-22.  De Gentse coach nam na 3 en een halve min een time-out om zijn troepen terug bij te sturen. Maar dat belette de bezoekers niet om langzij te komen. Hans Van Langenhove ramde er dan een driepunter in en het Tolhuis kon weer wat vrijer ademen. Antwerpen was toen even de betere ploeg en loste de rol niet. Laurent Lhote werd foutief afgestopt maar benutte zijn vrijworpen aan 100 %. (29-26). Via een driepunter en met nog een kleine 4 min te spelen stonden de Senioren terug gelijk. Gregory De Pooter zette Gent nog even op voorsprong maar Gent speelde te krampachtig om het jeugdige Antwerp in verlegenheid te brengen. Het stoomde door tot 31-35. Tijd voor de Gentse coach om zijn troepen te herschikken. Gilles Mestdag op karakter bracht de thuisspelers terug wat dichterbij. Maar Antwerp bleef na een mooi uitgesponnen aanval terug de 4 puntenkloof op het scorebord zetten. Vanop de vrijworplijn konden Gilles Mestdag en Gregory De Pooter gelukkig de bordjes terug in evenwicht brengen. De laatste anderhalve min in de tweede periode werd niet meer gescoord en zo werd de ruststand bereikt met 37-37.

 

Wilden de Gentenaren de wedstrijd winnen dan zouden ze in de tweede helft uit een beter basketbalvaatje moeten tappen. Tijdens de rust waren vele supporters eerder angstig en voelden duidelijk aan dat Gent beter zou moeten spelen om hun thuisreputatie hoog te houden. Het begin van de tweede periode was echt spektakel basketbal dat de talrijk opgekomen supporters te zien kregen. Robin Spaens opende voor Gent, maar er was antwoord van Antwerpen. Gregory De Pooter zorgde voor 41-39, maar de bezoekers antwoordden direct met een driepunter 41-42. Robin Spaens mocht nadat Antwerpen een fout gemaakt had op een driepuntpoging van hem, drie vrijworpen nemen dat hij feilloos omzette (44-42). Antwerp kwam langszij ook via vrijworpen. Gent schakelde in verdediging een tandje bij en plaatste een 10-0 met nog 7 min te gaan in de derde periode. De afwerkers van dienst waren Robin Spaens, Laurent Lhote, en nog een driepunters van Hans Van Langenhove en terug Laurent Lhote. De Scheldejongens kregen hier een mentale uppercut. Een time-out van de bezoekende coach moest ze uit de touwen halen. Maar Gent bleef zorgvuldig basket spelen en liet die 10 punten kloof niet meer dicht gooien. Antwerp kwam nog opzetten tot 59-54. Laurent Lhote die niet alleen zijn ploeg op sleeptouw nam maar ook vlot driepunters scoorde zette terug orde op zaken en toen ook Wim Dobbelaere er een driepunter in gooide werd het 65-56. De Antwerpenaren ontbonden nog hun duivels maar Gent bleef koelbloedig spelen en stond na 30 min. 67-60 voor. Op de tribunes begonnen al de Gentse feesten.

 

Antwerpen deed in het begin van het vierde quarter er alles aan om de kloof te dichten maar Gent liet dit niet meer gebeuren. Met nog een dikke 5 min te spelen zorgde Gregory De Pooter voor 74-63. Dit mocht Gent niet meer uit handen geven en dat deed het niet meer. Wat Antwerpen ook probeerde Gent bleef ze van antwoord dienen. Met nog 2 min 30 te spelen zorgde Pedro De Decker vanop de vrijwerplijn voor 83-67. De laatste twee minuten waren niet veel soeps meer maar Gent was toen al lang zege zeker. Robin Spaens zorgde vanop de vrijwerplijn voor 84-69. Gent had weerwraak genomen voor het verlies bij hen thuis. Nu zullen de Antwerpenaren nog alles uit de kast moeten halen om play-offs te spelen en zijn voor een groot deel afhankelijk van de uitslagen van de andere ploegen.

 

Gent kan zich nu volop voorbereiden op de eerste play-off wedstrijd van vrijdag 17 april 2015 om 20 u in het Tolhuis. Het zal dan terug basketbalfeest zijn in onze arena, supporters wees er op tijd bij om dit spektakel niet te missen.

 

Puntenverdeling

Wim Dobbelaere 5, Robin Spaens 18, Gregory De Pooter 19, Gillis Mestdag 8, Pedro De Decker 11, Laurent Lhote 13, Hans Van Langenhove 10

 

Proficiat aan het team met een enorm goed eindresultaat in de reguliere competitie.

 

Play-offs HERE WE COME!