Wedstrijd DetailsTop Division Men 1
Za 5/09/2015 om 20:00
Gent Hawks - A 94 - 93
Port of Antwerp Giants - B

 

Gent kon zijn spelersgroep van vorig jaar bijna helemaal bijeenhouden. Het doel was zeker evengoed doen als vorig jaar. De coach werd vervangen door Erik Rogiers, een oude rot in het vak, die zijn strepen in Gent al meermaals verdiende. Gent had een behoorlijke voorbereiding achter de rug. Antwerp Giants verloor nipt thuis (met 1 punt), voor de beker van België, van Bent Schoenen Waregem. Wetende dat ook Waregem een sterkhouder zal zijn in 2de nationale, zou de wedstrijd zeker geen gezondheidswandeling zijn. De ploeg wordt gecoacht door Roel Moors, zeker nog gekend bij het Gentse basketbalpubliek.

Gent begon degelijk aan de wedstrijd en na 1 min 30 stond het 4-0 waarvoor dank zij Gregory De Pooter. Antwerp maakte na 2 min zijn eerste korf. Wim Dobbelaere verschalkte zijn grote verdediger, maar Antwerp kwam terug via vrijworpen. Gent toonde dat ze vanop de vrijworplijn niet bij de les waren maar een aanvallende rebound van Wim Dobbelaere op de laatste vrijworp en een mooi afgewerkte haakworp zorgden toch dat Gent met 8-6 voor bleef. De ploegen bleven aan elkaar gewaagd, maar het was vooral Gent die vanop de vrijwerplijn teveel punten liet liggen. Beide ploegen speelden haasje over. Met nog 3 min op de klok van de eerste periode lukte Robin Spaens een vrijworp en zorgde voor 14-12. Antwerp had toen enkele sterke momenten en scoorde 8 punten op rij.(14-22). Gent was even het noorden kwijt en coach, Erik Rogiers, moest zijn troepen via een time-out bijsturen. Met nog 1 dikke min op de klok moesten de Stroppen alle zeilen bijzetten om terug in het zog van de tegenstrevers te komen. Via Robin Spaens  met een bom en Pedro De Decker slaagde Gent erin om wat te milderen maar ook Antwerp had nog een bom in huis in de laatste min. Stand na 10 min. 19-25.

 

Gent begon in de tweede periode zeer goed, Hans Vanlangenhove opende met een driepunter, Robin Spaens vanop de vrijworplijn met een 3 op 4 en een mooie beweging van Pedro De Decker zorgden na 1 min 30 dat de scheve situatie terug recht stond (27-24) Gent bleef goed verdedigen en de Scheldejongens hadden bijna 3 min nodig om hun eerste velddoelpunt te maken. Gent begon het aanvallend wat moeilijker te krijgen. Pedro De Decker kon nog voor 29-26 zorgen maar Antwerp bracht de bordjes terug in evenwicht met een bom. Gent bleef goed combineren al was de afwerking toch eerder slordig. Robin Spaens rondde een aanval goed af en Maxim Verspeten scoorde met bonus vrijworp. Gent was de baas op het terrein.(36-31). De Antwerpse coach voelde dat de Antwerpenaren de greep op de wedstrijd aan het verliezen waren en hij vluchtte in een time-out. Gent bleef druk zetten in het aanvallende vak en kreeg wat vrijworpen maar ging daar enorm slordig mee om. Antwerp profiteerde daar optimaal van en liep uit tot 39-44. Jarige, Pedro De Decker, glipte nog even door de defensie van de tegenpartij en kreeg zelf een bonus vrijworp mee maar vertikte het om die te scoren 41-44. Antwerp dankte met een bom, Gent milderde nog met 1 op 2 vrijworpen. Rust 42-47.

 

Na de rust namen de Senioren de wedstrijd in handen, na een dikke 4 min stond het 44-57. Alleen Gregory De Pooter kon een doel scoren. Antwerp speelde complexloos en alleen vanop de vrijworplijn kregen de Leiejongens een korfje. Coach Rogiers, nam een time out om wat extra richtlijnen te geven. Vooral de verdediging moest veel beter. Antwerp bouwde een maximale voorsprong uit van 45-62. Gent zette toen een 8-0 neer en het scorebord oogde toch al wat mooier 53-62. Ook Roel Moors, de Antwerpse coach, stuurde via een time-out zijn ploeg bij met nog 1 min 34 te gaan in de derde periode. Antwerp scoorde nog wel maar het was vooral een heel snelle Pedro Dedecker die nog 6 punten op rij maakte en ervoor zorgde dat het na 30 min basket 59-64 stond.

 

Een tot dan toe bleke Laurent Lhote opende in de vierde periode met een driepunter. Antwerpen antwoordde direct. Gent bleef zwoegen en via Gregory De Pooter, Pedro De Decker en terug een bom van Laurent Lhote werd het 70-66. Met nog een dikke 5 min te gaan nam Antwerp terug voorsprong 70-71. De ploegen bleven aan elkaar gewaagd. Vooral Antwerp bleef in de wedstrijd door hun vrijworpen aan een hoog percentage om te zetten. Intussen hadden Laurent Lhote en Gilles Mestdagh ook geleerd hoe ze een bal vanop de vrijworplijn moesten door de ring te krijgen. De Antwerpenaren liepen nog op hun tweede technische fout en de vrijworpen werden nu beter omgezet. Toch was het Antwerp die uitliep naar 75-78 met nog dikke 2 min  te gaan. Gent kwam terug voor via vrijworpen tot 79-78. Antwerp scoorde op minder dan 1 min op dom balverlies van Gent. (79-80). Een time-Out van Gent moest de wedstrijd doen kantelen, maar uit de aanval die daarop volgde slaagden ze er niet in om te doelen. Antwerp gooide de bal ook buiten en met nog 23 sec op de klok moest Gent nog scoren om de punten thuis te houden. Laurent Lhote zorgde op 13 sec voor het einde van de wedstrijd voor 82-80. Antwerp nam nog een time out om een play uit te tekenen. Gent dacht vooral aan de voorsprong behouden. Toch ontsnapte een Antwerpenaar, scoorde en kreeg nog een bonusvrijworp die gelukkig voor Gent op de ring strandde. Eindstand 82-82.

 

In de verlenging nam Antwerp terug resoluut de leiding en liep na 2 en halve min uit tot 82-89. De Gentse supporters werden heel stil. Daens kon de kloof wat dichten via een mooie korf en een bonusvrijworp nog 3 min te gaan. Antwerp werd nerveuzer en kreeg terug een technische fout, Gent profiteerde om langszij te komen 89-89. Maar Antwerp ging nog niet in de touwen. Het bleef gedreven basketten, Gent kon via Pedro De Decker voorsprong nemen 91-90. Met minder dan anderhalve min voor het einde van de eerste verlenging werd het vanop de vrijworplijn 91-92 voor Antwerp. Pedro De Decker kwam uit de greep van zijn verdediger en scoorde 93-92. Robin Spaens maakte zijn vijfde fout en Antwerp scoorde gelukkig voor Gent maar 1 op 2 vanop de vrijworplijn. Met nog 15 sec te gaan mocht Gent 2 vrijworpen nemen via Pedro De Decker, iedereen hield de adem in onze topscoorder gooide 1 op 2. (94-93). Time out Antwerp. De jonge garde zette nog een play op maar de verdedigers van Gent waren wakker. Maxim Verspeten nam de rebound en Gent kon uitdribbelen, er werd nog een fout gemaakt op Maxim met 3 sec op de klok maar hij weigerde te scoren. De laatste rebound was voor Antwerp maar ze kwamen niet meer tot een aanval. Gent won met 94-93 maar het kostte heel veel moeite.

 

De volgende thuiswedstrijd is op zaterdag 19 september om 20 u in de vertrouwde zaal tegen streek genoot en titelkandidaat Bent Schoenen Waregem. Trouwe supporters wees aanwezig de Gent Hawks spelers zullen jullie steun meer dan nodig hebben. Waregem brengt altijd veel supporters mee op deze streekderby.

 

Gent Hawks: Wim Dobbelaere 6, Jorn De Brock, Robin Spaens 16, Len Vandelanotte, Maxime Verspeeten 3, Gregory Depooter 13, Gilles Mestdag 6, Pedro De Decker 26,  Laurent Lhote 17 en Hans Vanlangenhove 3.