Wedstrijd DetailsTop Division Men 1
Za 3/09/2016 om 20:15
Gent Hawks - A 102 - 65
(rust: 48 - 32)
RPC Anderlecht - A

 

 
 
Na de winst in de bekerwedstrijden en de winstwedstrijden op  de Falco cup, waren de verwachtingen hoog gespannen bij de supporters, om RPC Anderlecht in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen te zien.
 
 
Anderlecht een nieuwkomer in de “Top Division Men 1” kwam met steile verwachtingen naar Gent.
Het begon complexloos aan de partij en stond in een paar minuten tijd 0-4 voor. Gent begon eerder aarzelend aan de wedstrijd. De eerste Gentse aanvallen werden door de bezoekers feilloos geneutraliseerd. Gregory De Pooter nam de Gent Hawks op sleeptouw en milderde, kort nadien deed Maxime Verspeten een schitterende beweging en de bordjes stonden terug in evenwicht. Maar de bezoekers toonden direct dat ze niet gekomen waren om te verliezen en scoorden een driepunter. Rik Van Den Berghe werd uitstekend bediend door Gregory De Pooter en enkele ogenblikken later was het Rik die onze Gregory een inlegger voorschotelde en Gent stond toen voor het eerst voor 8-7. Anderlecht antwoordde met een driepunter en Gent kon terug achtervolgen. Rik Van Den Berghe kon scoren na een mooi uitgesponnen aanval van de thuisspelers. Robin Spaens bediende uitstekend Gregory De Pooter en die liet de kans niet liggen (12-10) Joeri Vermoesen en Stijn Stevens ramden er elk een driepunter in. De Anderlechtse coach probeerde zijn manschappen met een time-out bij te sturen. Maar ook de laatste 2 min 35 waren voor de thuisspelers. Robin Spaens overklaste even de verdedigers en Jeremy Delobbe bood Gregory De Pooter en Joren Vermoesen nog een kans aan die ze goed afmaakten en het stond 24-10 na de eerste periode.
 
Beide ploegen begonnen wat aarzelend aan het tweede quarter. Anderlecht opende en dat was het sein voor de thuisspelers om het tempo wat te verhogen. Stijn Stevens bediende Joren Vermoesen die hem maar voor het inleggen had. Kapitein, Laurent L’hote nam zijn ploeg op sleeptouw en strooide kwistig met assist Joren Vermoesen en Gregory De Pooter maakten het af. Anderlecht kreeg dan toch na een kleine 4 min een bal in de korf. Gent bleef baas maar vergat te scoren. De Anderlechtcoach moest terug met een time out ingrijpen om de kloof toch niet al te groot te laten worden. Jeremy Delobbe werkte hard onder de korf, kwam niet tot shotten en bediende uitstekend Robin Spaens die bedankte met een driepunter. (33-14) Gent liet het tempo wat zakken en Anderlecht zette een 0-9 op het bord. Erik Rogiers, de Gentse coach, greep in door zijn mannen via een time-out wat bij te sturen. De thuisspelers hadden het blijkbaar goed begrepen  en Robin Spaens, Maxime Verspeeten en Laurent l’hote lapten er elk een driepunter in. Anderlecht kon daar twee schamele korven tegenover zetten. (45-27). De Brusselaars bleven vechten en knabbelden nog wat af van hun achterstand maar Laurent l’hote sloot de eerste helft af met nog een driepunter. Gent kon gaan rusten met een geruststellende 48-32 stand.
 
Na de pauze was Gent de betere ploeg en bleef de bal voor de bezoekers soms ongrijpbaar. Gent stoomde door tot 61-34. De afwerkers van dienst waren Jeremy Delobbe, Gregory De Pooter, Laurent L’hote (met zijn derde driepunter), Maxime Verspeten en Joeri Vermoesen. Halfweg de derde periode stond het 61-34. Anderlecht scoorde nog een driepunter tegen. Gent knoeide wat en de Gentse coach riep zijn mannen bijeen in een time-out.  Maxime Verspeeten werd foutief afgestopt en zette één van zijn twee vrijworpen om. Jeremy Delobbe bediende nog eens uitstekend Stijn Stevens (na een uitstekende loonactie van die laatste).  Gregry De Pooter haalde een aanvallende rebound neer die hij uitstekend benutte om te scoren. (66-37). De bezoekende coach zag dat zijn mannen verzopen in de aanvalsdrift van Gent en verloste ze uit hun lijden met een time-out met nog 3 min 35 te gaan in de derde periode. Anderlecht moest de Gentse spelers beginnen afstoppen met fouten, maar daar wisten de Gentenaren ook raad mee. Gent bleef goed in ploeg spelen en strooide kwistig met assists. Robin Spaens werd goed bediend door Gregory De Pooter. Robin bediende op zijn beurt Joren Vermoesen. Gregory De Pooter zag Robin Spaens ook nog even vrijstaan en zo werd het 74-39. Gent ontspande dan even de boog en de bezoekers konden nog milderen voor het einde van de derde periode tot 45 punten.
 
De vierde periode begon met een fraaie driepunter van Laurent L’hote (die er vandaag duidelijk zin in had en zijn vierde driepunter van de avond maakte) Gent wilde zijn supporters verwennen op de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen en bleef een goed tempo ontwikkelen. Rik Van Den Berghe werd uitstekend bediend en Anderlecht kon deze sterke speler alleen maar stoppen met fouten, toch belette het de 2 meter en 8 speler niet 6 punten op rij te maken voor de Gentenaren. Joren Vermoesen moest sterke Rik vervangen maar verzaakte ook niet om de defensie van Anderlecht te overklassen. Hij scoorde 5 van zijn 6 vrijworpen.(86-42) Gent loste wat de teugels in verdediging en Anderlecht knaagde wat aan de achterstand. Laurent L’hote (als MVP van de mach) bediende nog even Rik Van Den Berghe. Maxime Verspeeten zorgde voor het 93ste punt. Anderlecht kon nog bijbenen tot 60 met nog 3 minuten op de klok. Erik Rogiers wilde dat zijn mannen bleven champagne basket opdissen tot de laatste snik en maakte dat duidelijk met zijn vierde time-out. Hij bracht ook nog wat spelers in van de tweede ploeg die het meer dan behoorlijk deden. Rik Van Den Berghe zorgde met een enig mooie lay up voor 95-60. Laurent L’hote gaf zijn wedstrijd nog wat extra glans met een jump shot op 1 min dertig voor het einde. Het zag er naar uit dat Gent de centurie zou bereiken. Anderlecht scoorde nog even 5 punten op rij maar dat was meer omdat Gent niet echt meer verdedigde. Maxime Alpenkamp zorgde met een lay up voor 99 na terug weerom een uitstekende assist van Laurent L’hote. Joeri Vermoesen zorgde vanop de vrijworplijn voor de 100 en scoorde ook de laatste Gentse korf na terug een assist van Laurent die zijn aanvoerdersband alle eer aandeed.
 
Gent won oververdiend van Anderlecht en gaf zijn eerste visitekaartje af. De supporters kregen waar voor hun geld, ze waren gekomen om aanvallend basket te zien, hebben dat ook gekregen en ze hebben genoten. Volgende week moet Gent Hawks op verplaatsing naar Gistel die een paar mannen hebben lopen die regelmatig meedoen met de eerste ploeg van Oostende. De supporters kijken nu al uit wat Gent daar kan tonen.
 
Stijn Stevens 5, Jeremy Delobbe 4, Robin Spaens 15, Joeri Vermoesen 8, Maxime Verspeeten 14, Gregory De Pooter 12, Rik Van Den Berghe 15, Joren Vermoesen 13, Laurent L’hote  14, Kyle Robinson, Len Vanden Lotte en Maxime Aldenkamp 2.