Wedstrijd Details2e Land. Heren A
Za 28/01/2017 om 20:15
Gent Hawks - A 106 - 80
(rust: 51 - 36)
Port of Antwerp Giants - B

 

Gent Hawks -A              106                -      80                 Port of Anwerp Giants - B

periodes (22-18)      (29-18)      rust 51 - 36      (28-14)      (27-30)


De Gentenaren hadden een zware mid-week wedstrijd achter de rug tegen Sijsele om een eventuele plaats te bemachtigen in de finale van de Beker van Vlaanderen. Had die wedstrijd vermoeidheid achter gelaten? Port of Antwerp Giants had sinds begin december 2016 in de competitie niet meer verloren en daar zaten kleppers bij o.a.: Gistel Oostende, Boechout op verplaatsing, Melsele en Waregem thuis. De mannen van Thomas Crab, coach van Antwerp, zijn aan een heel sterke periode bezig. Gent wilde zijn thuisreputatie hoog houden. Deze vaststellingen vormen alvast een goed begin om er een spannende wedstrijd van te maken.

Rik Van Den Berghe won de springbal en op aangeven van Laurent L’hote dunkte hij zijn eerstes aanval in de korf. De toon van de wedstrijd was gezet. Beide ploegen acteerden dan wat nerveus en het duurde meer dan 2 minuten voor Antwerp langzij kwam. De volgende aanval van de thuisspelers was raak met een driepunter van Maxime Verspeeten. Antwerp milderde. Gent stoomde nu door tot 13-4, eerst tipte Maxime Verspeeten een gemist shot in doel en dan maakte Laurent L’hote twee driepunters in evenveel aanvallen op aangeven van Rik Van Den Berghe. De bezoekende coach greep naar een time-out. Antwerp  zocht nu zijn driepuntshotters, vond die tweemaal na elkaar en kwam terug tot 13-10. Joeri Vermoesen vergrootte de kloof terug  met een eenvoudige lay-up. De Scheldemannen kwamen via vrijworpen terug tot 15-11. Joeri Vermoesen haalde een offensieve rebound neer en bediende Maxime Verspeeten die het afmaakte met een jumpshot. Antwerp antwoordde met een driepunter. Laurent L’hote bediende uitstekend Joeri Vermoesen en Gent stond terug 5 punten voor. Antwerpen was niet onder indruk en milderde tot 19-18. Laurent L’hote plaatste nog een driepunter op een kleine halve minuut van het einde van de eerste periode en de bezoekers verslikten zich in hun laatste aanval van het eerste quarter.


Gent greep Antwerp nu bij de keel in een dolle 2 minuten stond het 28-18. Het duurde 2 minuten voor Antwerp een korf kon maken.  Gent bleef aandringen Joren Vermoesen scoorde een lay-up en Laurent L’hote nam een steal en bediende uitstekend Joren Vermoesen  die  bezorgde op zijn beurt Gregory Depooter die het afmaakte met een jumpshot.(32-20) De ploeg  en supporters van: Gent Oost Eagles genoten met volle teugen en zorgden voor een aangename sfeer in de sportarena. Tijd voor een nieuwe time-out van de bezoekende coach met nog meer dan 7 minuten te spelen in de tweede periode. Antwerpen kon nu even gelijke tred houden met de thuisspelers maar onder de 10 punten kwamen ze niet meer. Met nog 2 minuten 30 te spelen nam ook de thuiscoach Erik Rogiers een time-out, intussen stond het al 47-32. Antwerp knabbelde nog wat af van de voorsprong van Gent maar uiteindelijk werd het 51-36 halfweg.


Na de rust probeerde Antwerp met hoog druk te zetten de Gentenaren tot foute passes te dwingen. Maar de thuisspelers trapten niet in de val. Het waren echter de thuisspelers die met snelle balcirculaties het de Antwerpenaren moeilijk maakten. Gent liep verder weg tot 61-42. Doelpuntenmakers waren Gregory Depooter met 2 vrijworpen en een velddoelpunt,  Laurent L’hote,  Joren Vermoesen en Maxime Verspeeten. Gent speelde aanvallend sterk maar ook verdedigend gaven ze de bezoekers niet veel ruimte. Joeri Vermoesen kreeg een assist van Maxime Verspeeten. Gregory Depooter werd foutief afgestopt en scoorde zijn twee vrijworpen.  Met drie Gentse spelers op rechts speelde Gent de tegenstand op een hoopje. Robin Spaens woog op de verdediging van de Antwerpenaren, vond Jeremy Delobbe die een vrijstaande Laurent L’hote zag staan en die knalde er nog een driepunter in (68-48). De Antwerpse coach probeerde met een time out op een kleine 4 minuten voor het einde van de derde periode de Gentse pletwals te stoppen.Gent bleef bonken op de tegenstrever en verdedigde sterk, het stoomde door tot 77-48 met een driepunter van Robin Spaens. Via 2 vrijworpen van Antwerp werd het 77-50. Robin Spaens zorgde voor net geen dertiger voor het einde van de derde periode door een jumpshot binnen de driepuntslijn te maken. (79-50).


In de vierde periode kregen we vooral aanvallend basket te zien van beide ploegen, scoren en laten scoren. Antwerp knaagde wat aan de achterstand maar in de wedstrijd kwamen ze nooit meer. Enkele foute passes van de Gentenaren werden door de bezoekers oordeelkundig afgemaakt. Erik Rogiers probeerde met nog 7 minuten te gaan en bij een 87-63 stand de bakens nog te verzetten. De laatste minuten waren alleen voor de statistieken. Gent verdedigde niet echt kort meer en de Sinjoren toonden dat ze ook vlot kon scoren. De laatste periode werd het nog 27-30. Maar dat was voor de bezoekers toch maar een plaaster op een houten been. Robin Spaens zorgde met een driepunter voor 102-78 en het Tolhuis stond in brand. De talrijk opgekomen supporters genoten. Toen stonden nog 38 seconden op de klok. Antwerp verzilverde nog twee vrijworpen maar Joeri Vermoesen nam de laatste 2 korven voor zijn rekening zodat Gent met 106-80 won van een moedig Antwerp die duidelijk zijn meerdere moest herkennen in dit Gent.


Volgende week vrijdagavond  moeten de Gentenaren naar het verre  Ninane. Hopelijk kunnen zij daar ook de punten meenemen naar Gent.


Stijn Stevens,  Jeremy Delobbe 4, Robin Spaens 16, Joeri Vermoesen 22, Maxime Verspeeten 11, Gregory Depooter 12, Rik  Van Den Berghe 8, Joren Vermoesen 12, Laurent L’hote  21, Len Vande Lanotte en Maxime Aldenkamp.