Wedstrijd DetailsBeker van Vlaanderen
Di 9/01/2018 om 20:15
Gent Hawks - A 72 - 65
(rust: 35 - 47)
Gembo Borgerhout - A

 

Gent Hawks     72           -    65     BBC Gembo Borgerhout


periodes: (19-17)  (16-20) rust 35-47 (27-10)  (10-18) 


Exact 1 jaar geleden speelden beide ploegen ook tegen elkaar om een ronde verder te gaan in de Beker van Vlaanderen. De Gentenaren wonnen toen die wedstrijd met 90-80 na een hoogstaande partij waarvan de supporters na het vele feesten nog eens de duimen en vingers konden aflikken, maar dan van hoogstaand basket. Kan dit jaar terug gewonnen worden van de groenhemden van Gembo?

 

Beide ploegen hadden er in de vorige ronde een spannend duel van gemaakt, dat beloofde veel goeds voor deze wedstrijd.

Beide ploegen begonnen aarzelend aan de wedstrijd, de eerste 5 aanvallen gingen de mist in. Het was Gembo die opende met een driepunter na 2 en een halve minuut. Maxime Verspeten werd foutief gestopt maar maakte zijn 2 vrijworpen. De bezoekers konden dan te makkelijk scoren en Gent kon terug achtervolgen. Gregory Depooter scoorde dan na een volwaardig uitgesponnen aanval de aansluitingstreffer. Maxime Verspeeten verzilverde nog twee vrijworpen en Gent stond voor het eerst voor nog voor halfweg de eerste periode. Joren Vermoesen op aangeven van Greory Depooter zorgde voor 8-5. De mannen van Borgerhout waren niet naar Gent gekomen om zich te laten kisten en konden terugkeren tot 8-7. Rik Van Den Berghe zorgde met een driepunter voor een ruimere marge. Maar ook nu scoorden de groenhemden tegen. Gregory Depooter zowel aanvallend als verdedigend in zijn sas zorgde voor 13-9. Joren Vermoesen nam een steal en rondde de tegenaanval zelf af. (15-9) Gent had de wedstrijd onder controle. Gembo mocht een aantal open shots nemen maar was gelukkig voor Gent slordig in de afwerking. Gent liet aanvallend ook wat mogelijkheden liggen en zo konden de bezoekers terugkeren 15-15. Joeri Vermoesen zorgde na een assist van zijn broer voor 17-15 en Rik Van Den Berghe zorgde zelf voor 19-15. Gent liet helaas nog tegen scoren voor het einde van de tweede periode.
Joren Vermoesen begon de tweede periode met een driepunter en zette zo de tegenstander onder druk. Borgerhout ging volop in achtervolging en lukte daarin met potig basket dat loonde en het werd 22-21. Joren Vermoesen kreeg maar geen genoeg van het scoren van driepunters en knalde er nog één in. Maar ook nu kwam Gembo terug tot 25-25. De Antwerpse coach nam een time-out na dik 4 minuten. Hij wilde zijn ploeg bijsturen, zag dat Gent vaak onhandig verdedigde en wilde van die zwakke plekken profiteren om de wedstrijd te doen kantelen. Gent scoorde alleen met driepunters van Joren Vermoesen, hij maakte er 4 op rij en zo zorgde hij met zijn flitsende driepunters dat Gent voor bleef. (31-27) Gembo scoorde bij de eerste open kans tegen en Vinne Haebos miste twee vrijworpen. Brandon Freeman zorgde voor meer ademruimte voor de thuisspelers, met zijn gekend boogshot zorgde hij voor 33-29. Vanaf toen stokten de aanvallen van Gent. Gelukkig voor de thuisspelers waren de bezoekers ook niet precies onder doel. Maar ze raakten wel over Gent het werd 33-36. Joeri Vermoesen op een assist van Gregory Depooter zorgde voor 35-36. De Borgerhoutenaren kregen nog 2 vrijworpen voor de rust waarvan ze er ééntje maakten. Zo werd de rust in gedoken met een 35-37 stand.
Erik Rogiers, de Gentse coach, had tijdens de rust zijn mannen enkele raadgevingen meegegeven die konden tellen. Maxime Verspeten had goed geluisterd en scoorde de eerste 4 punten.

 

De thuisspelers waren baas. Maar Gembo bleef goed mee basketten en nam de leiding nog even over 39-43. Gent probeerde de forsing te voeren en de bezoekers moesten naar fouten grijpen om Gent het scoren te beletten. Maar Gregory Depooter, Joren Vermoesen en Maxime Verspeeten zetten hun vrijworpen feilloos om. Gent diste nu zijn beter basket op, zette de bezoekers zwaar onder druk en gaf in verdediging geen krimp. Gregory Depooter zorgde met een lay-up en een driepunter dat Gent op 50-45 kwam. Gent bleef baas en stoomde door tot 56-45. Via vrijworpen mildere Gembo nog, maar de bezoekers waren toch eerder onder de indruk van het Gents powerbasket en werden nerveuzer, ze liepen nog op een technische fout en Laurent L’hote zette de vrijworp feilloos om. Joren Vermoesen knalde nog zijn vijfde driepunter van de avond binnen en Maxime Verspeeten zorgde kort voor het einde van de derde periode voor 62-47.


De Gentse supporters dachten dat Gembo uitgeteld tegen het canvas lag. Maar de bezoekers hadden 7 levens en begonnen aan de achtervolging. Ze scherpten ook hun verdediging aan en Gent kwam moeilijk tot scoren (enkel 2 vrijworpen van Rik Van Den Berghe konden worden opgetekend) Gembo kwam opzetten 66-52. Brandon Freeman zorgde voor zuurstof en vooral voor de broodnodige punten 68-52. Het werd nog even link voor de thuisspelers toen Gembo op 2 minuten voor tijd voor 68-60 zorgde. Maar dan vonden de thuisspelers het welletjes, de ervaren mannen van Gent lieten de wedstrijd niet meer uit handen glippen. Ze konden toch nog een paar vrijworpen binnen mikken omdat Gembo balbezit nodig had om de kloof kleiner te maken. Gembo lukte nog een paar fraaie doelen, maar het was voor hen te laat. Gent won zo na een potige partij basket met 72-65 en bekert zo een ronde verder. In de halve finale staat een dubbel duel tegen Ieper op het programma. Proficiat aan de spelers die vooral met heel veel wilskracht deze wedstrijd winnend afsloten en zo het nieuwe jaar met een positieve basketnoot begonnen.


Zaterdag 13 januari 2018 om 20 u 15 komt Oxaco Boechout naar het “Tolhuis” . Kan Gent zijn zegereeks verder zetten? Met een stevige achterban zou dat moeten lukken. Gentse basketliefhebbers kom Gent Hawks aanmoedigen tegen de leider in de TOP DIVISION MEN 1 en help er een feest van te maken.


Vinne Haerbos, Joost Brancart ,  Jonathan Huwé, Joeri Vermoesen 7, Maxime Verspeeten 16, Brandon Freeman 4, Gregory Depooter 16,  Rik Van Den Berghe 7, Joren Vermoesen19 en Laurent L’Hote 3.